Celkem: 0.0 Kč
 
 
 
 

Destiláty

   Pravý ovocný destilát je alkoholický nápoj, kdy líh v něm obsažený pochází pouze z ovocného kvasu. Nejznámější pravý ovocný destilát je slivovice, která se vyrábí ze švestek. Ale z každého ovoce se dá vyrobit destilát, tedy čirý alkoholický nápoj.
Výroba destilátu je složitý a dlouhý proces, který začíná sklizní ovoce a jeho tříděním. Pro výrobu používáme pouze zcela zralé, zdravé a čisté plody. Z ovoce se připraví ovocná drť, která se dopraví do uzavřených tanků. Toto stadium výroby se nazývá kvašení a za nepřístupu vzduchu zde kvas několik týdnů zraje.

   Samotná výroba destilátu se nazývá destilace. Destilační přístroje dnešní doby se prakticky neliší od těch, které se používaly k výrobě před 100 lety. Jedná se o systém dvojí destilace ve dvou kotlích. První destilací dosahujeme toho, že získáme veškerý alkohol obsažený v zápaře. Druhá destilace (rektifikace) je proces, ve kterém oddělíme tzv. jádro, které obsahuje množství aromatických látek a alkoholu. Jednou velmi důležitou zásadou, která se ještě nedávno příliš nedodržovala, je nutnost výroby destilačního zařízení z mědi. Měď působí jako katalyzátor, který reaguje s kyanidovými kyselinami, čímž je neutralizuje. (Tyto vznikají u peckového ovoce a později se z nich vyvíjejí karcinogenní látky.) 

   V naší nabídce najdete Sudličkovy pálenky z ovocného lihovaru firmy Fonticulus, který se zabývá výrobou ovocných destilátů především ze švestek, hrušek a meruněk. Mezi další produkty patří také ořechovka, punč a česká kmínka.


   

    Koštické pálenky dovážíme z rodinného lihovaru v Košticích nedaleko Loun v Severních Čechách. Lihovar byl uveden do provozu v roce 1999. Ve snaze předložit náročnému zákazníkovi nejkvalitnější destilát, byla zde zahájena výroba pravého destilátu z jablek, ve Francii známého pod názvem "CALVADOS". Aby bylo docíleno co nejjemnější chuti a výrazné vůně destilátu, byla zvolena odrůda Golden Delicious, jedna z nejsladších odrůd jablek. Za účelem dobrého vyzrání ovoce, bylo nutno ponechat plody na stromech až do prvních listopadových mrazů, kdy je šťáva v ovoci nejkoncentrovanější. Samotná technologie výroby je vedena co nejpomaleji a nejšetrněji, aby se uvolnilo největší množství aromatických látek a docílilo se tím ušlechtilého výrobku lahodného svou chutí i vůní. 
   Pro zvýšení jakosti destilátu se používá přírodní způsob zrání v dubových sudech barrique, které propůjčují destilátu neopakovatelné aroma. V nabídce najdete švestkový, hruškový, meruňkový, broskvový, višnový a jalovcový destilát. V současné době také geisty - jahodový, malinový, bezinkový a jeřabinový.  Například švestkový destilát zlatý barrique, je minimálně rok starý destilát, který se přečerpává z nerezových zásobníků do dubových sudů. Tam po dobu minimálně jednoho roku získává své typické zlatavé zbarvení a svou lahodnou, jemně zakulacenou chuť připomínající koňak. Toto aroma vyniká zejména při pokojové teplotě. Obsah alkoholu 46%.

    Všechny uvedené destiláty si můžete zakoupit nebo objednat ve vinotéce Dobré víno v Přelouči nebo objednat na našich stránkách v sekci nákupu online.